Scurt istoric al Parohiei N. Bălcescu II

Istorie Decembrie 22, 2011

Parohia N. Bălcescu II a luat ființț în anul 1999 la inițiativa Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. La data de 1 sept.1999 s-a hotărât prin decizia mitropolitană nr.281/1999 înființarea parohiei și numirea în postul de paroh pe pr.Constantin Patacă, absolvent și licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,DUMITRU STANILOAIE’’ - Iași promoția 1995-1999.

La data de 13 februarie 2000 s-au sfințit de către P.S. Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți, locurile pentru viitoarele lăcașuri sfinte - Paraclisul cu hramurile ,,SF.M.MC.MINA’’ și ,,SF.CUV. Ioan Iacov Hozevitul de la Neamț’’și Biserica Mare cu hramul ,,SF. TREI IERARHI’’.

Paraclisul s-a construit din lemn și s-a finalizat la 7 luni de la sfințirea locului.

Biserica,,SF. TREI IERARHI’’ a fost începută în anul 2002 pe 13 martie în POSTUL MARE.

Proiectul a fost întocmit de către Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al MMB având coordinator pe dl. ing. MIRCEA PRECUPAN, ing. ȘTEFAN DARABANĂ - diriginte de șantier și arhitect dl. BOGDAN NEGOIȚĂ din același compartiment.

Biserica este construită în stilul ȘTEFANIAN, acoperită cu table de cupru, cu pardoseală de marmură.

Lucrările sunt în derulare în prezent lucrându-se la soclul de piatră, iar din luna noiembrie 2011 s-a început pictura.

În 2010 s-a ridicat o casă socială cu hramul ,,SF.CUV.Patapie’’cu sala de mese, bucătărie, grup sanitar, iar la mansardă sala de conferințe, camera pentru oaspeți și grup sanitar.

Clădirea este legată prin fundație de fundatia clopotniței pe care sperăm să o ridicăm în curând.